
Hembakat Hantverk
Traditionellt hantverk bakat med kärlek och de bästa råvarorna
På Café Ljusagård bakar vi nästan alla bakverk själva. Vår passion för bakning är ett intresse som växt fram i vårt hems kök. Utan utbildning eller skola har det experimenterats och bakats för fullt under flera decennier och de flesta av våra bakverk är våra egna recept som bakas med endast de bästa, ekologiska råvarorna. Då vi inte är ett bageri så bakar vi inte våra egna bröd i dagsläget. Istället har vi noga utvalda olika surdegsbröd för olika rätter och frukostar. VI samarbetar med det lokala bageriet i Mörrum för att säkerställa att våra kunder alltid serveras färskt bakade bröd varje dag.
Vi planerar dock att i framtiden utveckla verksamheten till att även omfatta sista pusselbiten. Eget stenugnsbakat surdegsbröd här i Mörrum.
Vi använder flera olika sorters mjöl såsom den svenska kultursorten ”Ölandsvete” och dinkel. Vi använder också mycket mandelmjöl och bovete för att kunna erbjuda ett brett sortiment av glutenfria alternativ.
Alla våra bakverk och maträtter innehåller laktosfria mjölkprodukter för att enkelt kunna erbjuda laktoskänsliga kunder hela vårt sortiment.

Vårt dagliga utbud
Varje dag bakar vi ett urval av bröd och bakverk. Vårt surdegsbröd är en stående favorit, med sin knapriga skorpa och luftiga inkråm. Vi erbjuder också glutenfria, frukt- och nötbröd samt säsongsbetonade specialiteter.
På sötsidan hittar du allt från klassiska kanelbullar och till säsongsbetonade pajer och kakor. Alla våra sötsaker är bakade med mindre socker än traditionella recept, vilket låter de naturliga smakerna från råvarorna komma fram. Vi är av uppfattningen att när råvarorna är lokala och hinner utveckla sin fulla arom och sötma, behövs det mycket mindre socker i bakningen.
Vi har varje dag frukosterbjudande, cheesecakes, brownies, Dubai-chocklad, kladdkakor, kanelbullar, wienerbröd, croissanter, chokladbollar och småkakor. Vi har också alltid flera glutenfria alternativ. Utöver detta bakar vi även veckans bakelse och flera andra spännande bakverk.

Hållbarhet i köket
Vi strävar efter att minimera svinn i vårt kök. Vi arbetar aktivt med mängdplanering så att vi varken bakar för mycket eller för lite så att vi har så lite svinn som möjligt att hantera efter dagens slut.
Vi har blivit duktiga på köpa in rätt mängder så att råvaror aldrig blir gamla. Sedan har vi naturligtvis den stora fördelen att hämta färskt skördade råvaror då vi odlar det själva på gården.
Vi eftersträvar att följa säsongens grödor och råvaror. Det är något som vi tycker är väldigt spännande och sätter kreativiteten på prov. Det är också en balansgång för att kunna erbjuda det kunderna önskar alltid ska finnas i sortimentet samtidigt som vi försöker erbjuda säsongsbaserade varor. Det är ett arbete som ständigt utvecklas och som kommer få ta mer och mer plats efter tid. Detta är också anledningen till att alla råvaror inte alltid är ekologiska. Helt enkelt för det faktum att ekologiska råvaror inte går att få tag på när det inte är odlingssäsong.