Tillbaka till specialiteter
Säsongens sallad

Närodlat

Gården designas och bedrivs genom permakulturens designprinciper och dess etiska grundprinciper

Från jord till bord

Ljusagård är en aktiv gård med både frukt- nöt och grönsaksodlingar samt diverse gårdsdjur som t ex höns, bin, getter, ankor m.m. Allting som vi själva kan producera och bidra med till samhället kommer vi att försöka göra på den lilla gården. För den kommersiella försäljningen av råvaror ligger dock fokuset på grönsaker, frukt, nötter, honung och ägg.

Gården designas och bedrivs genom permakulturens designprinciper och dess etiska grundprinciper. Detta innebär att de naturliga förutsättningarna observeras och beaktas samt att gården och verksamheten optimeras med minsta möjliga insats och med grödor, träd, djur och smådjursliv i fokus. Permakulturen använder ofta djur och växter som hjälpredor på en gård och det är inget undantag på Ljusagård. T ex så bekämpas sniglar med ankor, fluglarver med höns och de bägge får på så sätt även i sig nyttiga proteiner som de behöver och de förser dessutom gården med gödsel. Win-Win! Odlingsbäddar, ängar och åkrar plöjs inte på Ljusagård utan de gödslas istället varje år. Brunnen avföring från djuren samt rester från skördade grödor åker tillbaka ut på odlingarna och bildar på så sätt ett slutet naturligt system, precis så som naturen avsett!

Vi som grundare vill bidra med permakulturens kunskaper i regionen och landet och det kommer finnas möjligheter till guidade trädgårdsturer, gårdsbesök och i framtiden även kurser om hur vi brukar jorden och sköter djuren på Ljusagård.

Ekologisk odling

Våra leverantörer

Asarums Bageri

Bröd

Blekinge Specialty Coffee

Kaffe

Gringo Nordic

Kaffe

Löfbergs

Kaffe

Eknegården

Ägg och grönsaker

Ljusagård

Ägg, grönsaker, frukt, bär, honung, marmelader

Möllekulla Länsmansgård

Grönsaker

Äppelboden

Äppelmust

Framtida Bruks Gårdsmejeri

Getost

Ragnarssons

Kött

Hållbarhet i fokus

På Café Ljusagård arbetar vi aktivt med hållbarhet och något som vi tycker är väldigt viktigt. Ett bevis på det är vårt arbete med återbruk som genomsyras i hela caféets lokaler. Inredningen är nästan uteslutande återbruk och även vår maskinpark är till stor del återbrukad och renoverad.

Våra anställda arbetar under kollektivavtal och har marknadens bästa villkor. Personalen genomgår löpande utbildningar för att erbjuda utveckling i arbetet samt att säkerställa den bästa servicen till våra kunder. Respekt, lika villkor och högt i tak prioriteras högt hos oss och vi har idag anställda med olika bakgrund, funktionsvariation, etnicitet och till och med personal som inte pratar svenska. Vi är en salig blandning som utgör ett perfekt team!

Naturen är viktig för oss som själva odlar mat. Därför eftersträvar vi att jobba med så mycket ekologiska råvaror som möjligt. Men det stannar inte där. Vi besöker även våra samarbetspartners gårdar för att se vilket arbete de gör med biologisk mångfald, jordförbättring och arbetsvillkor. Vi vill arbeta tillsammans med och premiera de som är likasinnade och delar samma värderingar som vi.

Vi komposterar så mycket som lagen tillåter. Organiskt avfall återvänder till jorden i vår egen köksträdgård där vi odlar ätbart. På så sätt sluts kretsloppet och vi bidrar till en mer hållbar matproduktion.