Om Ljusagård Cafe

Vår historia, våra värderingar och vår passion för ekologisk mat och hållbarhet.

Ljusagård Cafe exterior

Vår historia, vision och passion

Vilka är vi? Sebastian och Linda flyttade till Mörrum sommaren 2024 och grundade företaget Ljusagård samma höst. Efter många års planering och sökande efter rätt plats och rätt förutsättningar ville sig slumpen att flyttlasset från Stockholm skulle gå till Mörrum. Vi lämnade huvudstaden, lägenheten och kolonilotten för landet, gårdslivet och naturen. Drömmen om att vara självförsörjande i största möjligaste mån och leva av och i symbios med naturen har alltid legat varmt om hjärtat.

Ljusagård är en aktiv gård med både frukt- nöt och grönsaksodlingar samt diverse gårdsdjur som t ex höns, bin, getter, ankor m.m. Allting som vi själva kan producera och bidra med till samhället kommer vi att försöka göra på den lilla gården. För den kommersiella försäljningen av råvaror ligger dock fokuset på grönsaker, frukt, nötter, honung och ägg.

Café Ljusagård bildades i slutet av 2024 och öppnade dörrarna till lokalen för första gången 15 februari 2025. Här kan vi just nu ta emot över 40 sittande gäster inomhus och minst lika många utomhus. Caféet ville vi inreda och renovera i rustik lantlig stil just pga att det är en brygga från gården och vi ville bevara känslan av en rustik och mysig atmosfär där man kunde känna sig hemma. Vi har därför valt bort att maximera sittplatser till fördel för mysfaktorn. Hantverk ligger oss nära hjärtat och lokalen är helt renoverad av oss själva. Detta kan synas i de handslipade borden, gjorde av gamla kabeltrummor eller de handslipade bänkskivorna av Alm. Vårt hållbarhetsarbete som är högt prioriterat kan synas i återbruket och materialvalen i lokalen samt vilka produkter, leverantörer och råvaror vi arbetar med. Hantverket genomsyras även ut i bakverken och maten vi serverar på caféet. Lindas bakverk är 100% gjorda för hand. Sallader och råvaror väljs noga ut för att kunna erbjuda våra kunder enbart det bästa! Kort och gott erbjuder vi på Café Ljusagård ”från jord till bord”

När idéerna om ett café i Mörrum såddes visste vi redan från början att vi ville åstadkomma mer än att endast servera typiska bakverk och maträtter. Vår vision är att, så nära som möjligt, skapa ett slutet system genom att erbjuda våra egenodlade grönsaker, ägg, honung, kyckling och marmelader från vår gård här i Mörrum. Vi värnar om de lokala, småskaliga, hantverksmässiga produkterna och råvarorna. Vi vill att man som kund hos oss ska känna sig stolt över att man gör kloka, hälsosamma och medvetna val. Kan vi bidra genom att öka kunskapen om hur våra råvaror produceras och vart de kommer ifrån och att vi inte alls är beroende av varken den stora industrin eller importerade varor så känner vi att vi har lyckats. Sedan är det ju såklart väldigt roligt och värmande att våra kunder kan känna smaken av kärleken vi lägger ner i bakverken och maträtterna!”

Våra värderingar

Ekologiskt

Vi använder till största delen ekologiska råvaror i vår matlagning och bakning.

Närproducerat

Vi samarbetar med lokala bönder och producenter för att minska transporter.

Återbruk

Vår inredning är till stor del återbrukad och renoverad med kärlek.

Gemenskap

Vi skapar en varm och välkomnande miljö för alla våra gäster.

Vår miljöpolicy

På Ljusagård Cafe arbetar vi aktivt för att minimera vår miljöpåverkan. Vi sorterar och komposterar allt avfall, använder miljövänliga rengöringsmedel och har energieffektiva lösningar i hela verksamheten.

Vi strävar efter att minska matsvinn genom noggrann planering och kreativa lösningar för att använda alla delar av råvarorna. Våra take-away-förpackningar är biologiskt nedbrytbara.

Genom att välja Ljusagård Cafe bidrar du till en mer hållbar framtid och stödjer lokala producenter som delar våra värderingar.

Organic farming